Rozijnenkoeken

Koeken, geen koekjes: dit havermoutbaksel is behoorlijk robuust. Speciaal voor de grote snoepers, die geen genoegen nemen lieflijke one bites.

Wat heb je nodig: 

  • 335 gram havermeel (gemalen havervlokken)
  • 120 gram palmsuiker
  • 120 gram rozijnen
  • 75 gram kokosolie (niet gesmolten!)
  • 30 milliliter plantaardige melk of water
  • 7 gram arrowroot
  • 4 gram bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 snufje zout

Ik heb de kokosolie afgewogen op een keukenweegschaal, maar als je deze niet in huis hebt kun je ook 1/2 cup kokosolie afmeten. Komt ongeveer op hetzelfde neer. Om de kokosolie iets zachter de maken, heb ik het vijf minuten op de verwarming gezet. Zo smelt het niet, maar mengt het net iets makkelijker.

Hoe ga je te werk:
Meng met behulp van een handmixer de kokosolie met de palmsuiker. Voeg het ei en de melk (of het water) toe en mix ook dit tot een mooi geheel.

In een andere kom schep je het meel, arrowroot, bakpoeder, en het zout door elkaar. Meng nu de natte met de droge ingrediënten. Als het goed is, krijg je nu een behoorlijk dik deeg. Schep als laatste de rozijnen erdoor.

Plaats het deeg voor 30-60 minuten in de koelkast: zo wordt het mooi stevig, en kun je straks makkelijker balletjes rollen.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Rol grote ballen van het deeg en druk ze iets plat: bij mij zijn ze nu ongeveer ter grootte van mijn handpalm. Plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet het geheel voor 15-20 minuten in de oven. Houd de boel wel in de gaten vanaf 10 minuten: sommige ovens gaan harder dan anderen. Als je oven niet goed van onderen verwarmt, kun je de koeken halverwege voorzichtig omdraaien.

Haal de koeken uit de oven als ze goudbruin zijn: ze voelen nu nog een pietsje zacht, maar zodra ze afgekoeld zijn worden ze vanzelf stevig. Afblijven dus met die handjes.

Eet smakelijk!

Koeken