Haverkoekjes

Met havermeel maak je de beste koeken en met geroosterde zonnebloempitten zorg de voor de beste notensmaak zonder noten te gebruiken. Dus. 

Wat heb je nodig: 

  • 120 gram havermeel (gemalen havervlokken, ik gebruik de glutenvrije van Provena)
  • 70 gram zachte kokosolie of roomboter
  • 30 gram palmsuiker
  • 50 gram geroosterde zonnebloempitten (twee flinke handjes)
  • 1 eetlepel zonnebloempasta
  • snufje zout

Ik ben allergisch voor zo’n beetje elke denkbare noot (vaarwel hazelnootpasta). Ook amandel en pinda mag ik niet.  Maar zonnebloempitten komen echt dicht in de buurt qua smaak, zeker als je ze roostert. In salades zijn ze sowieso erg lekker (met rucola, avocado, geitenkaas en kip), maar ook als smeerbare pasta doen ze het goed op rijstwafels en appels. En nu zitten ze dus in mijn notenkoekjes-zonder-noten.

Maar je mag van mij ook pinda’s gebruiken hoor. Of geroosterde hazelnoten. Go nuts. Pun intended.

Hoe ga je te werk:
Rooster de zonnebloempitten goudbruin en laat ze afkoelen. Laat de kokosolie of roomboter iets smelten zodat het straks makkelijker mengt. Schep in een kom het havermeel met palmsuiker en het snufje zout door elkaar. Meng de kokosolie en de zonnebloempasta erdoor, voeg de zonnebloempitten toe en kneed verder tot een deeg. Maak een bal van het deeg en laat dit +/- 30 minuten in de koelkast liggen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak telkens een beetje deeg, druk het goed aan in je handen en vorm een koekje. Niet te rond, niet te plat en overal even dik. Plaats op een met bakpapier beklede bakplaat en zet het geheel voor 15-20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Je kunt ze halverwege nog even keren.

De koekjes zijn nog een pietsje (maar niet heel erg!) zacht, maar als ze eenmaal afgekoeld zijn worden ze stevig.

haverkoek-glutenvrij-suikervrij-nootvrij-recept

Advertisements