Damhert glutenvrij brood

Voor deze nieuwe editie van ‘zondag bakdag’ (ik blijf dit net zolang door ieders strot duwen tot het aanslaat) heb ik brood gebakken met een bakmix! 

Wat heb je nodig voor 1 brood: 

  • 1 pak Damhert bakmix voor bruin brood
  • 7 gram droge gist
  • 400 milliliter lauwwarm water
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olie
  • optioneel: 1 handje gemalen lijnzaad, 1 handje zonnebloempitten, 1 handje pompoenpitten

Ik besloot eens een kant-en-klare bakmix te proberen. Normaal meng ik mijn melen zelf, maar ik was toch benieuwd of het resultaat zo verschillend zou zijn. Ik kocht mijn mix trouwens bij de Plus, maar online (klik hier) kun je hem ook vinden!

De mix bevat 400 gram meel en kostte me €3,59. De ingrediënten: maïsmeel, volkoren rijstmeel, teffmeel, zeezout, verdikkingsmiddel (guargom), boekweit zuurdesempoeder (boekweitmeel, quinoameel en zuursels) en verdikkingsmiddel (xanthaangom). Alle melen zijn van biologisch gecontroleerde teelt.

Ik gebruik nooit gommen, dus vandaar dat ik even opzocht wat het nou precies zijn. Guargom is een extract van de guarplant. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator, binder en stabilisator. Ook xanthaangom dient als verdikkingsmiddel: het ontstaat door fermentatie (met behulp van bacterie xanthomonas campestris), uit suiker en melasse. Suiker?! Ja, suiker. Het gaat hier in beide gevallen om polysacchariden. Een polysaccharide is een lange keten van aaneengeschakelde monosacchariden. Lange suikerketens dus, niet de korte waarvan je bloedsuiker in één keer door het plafond schiet. Vooralsnog kan ik eigenlijk geen alarmerende zaken vinden over deze twee gommen.

Hoe ga je te werk:
Schep de inhoud van ‘t zakje (nooit gedacht dat ik dit zou zeggen) door de droge gist. Voeg de natte ingrediënten toe en meng tot er een deeg ontstaat.

Vet een broodvorm (afmeting 22 x 11 x 7) in en schep het deeg erin. Strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natte lepel. Bestrijk het deeg met olie en laat het hierna een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Dus bijvoorbeeld op de verwarming in een plastic zak.

Na het rijzen verwarm je de oven voor op 225 graden. Als je, net als ik, wat zaden en pitten op de bovenkant van het brood wil hebben, voeg je ze nu toe. Duw ze lichtjes in het deeg.

Giet wat water in een (ovenbestendig!) schaaltje en plaats dit samen met het deeg in de oven. Haal na 10 minuten het schaaltje water eruit en verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Echt, ik heb oprecht geen idee hoe de makers van deze broodmix op deze handelswijze zijn gekomen, maar het werkt (dus mij hoor je niet zeuren).

Na 45-50 minuten haal je het brood uit de oven en laat je het geheel afkoelen voor je het aansnijdt.

Ik ben echt heel erg tevreden over de textuur van het brood. De buitenkant is knapperig, de binnenkant is zacht (maar gelukkig niet zompig) en vooral ook luchtig. Het smaakt… naar zelfgebakken bruin brood. Ik vind het heerlijk!

Brood

Advertisements