Pepernoten

Ja ja ja, vandaag is het eindelijk zover: Sinterklaas zet voet aan land. Dat betekent dat we ongegeneerd pepernoten (of kruidnoten…) kunnen vreten!

Wat heb je nodig voor 1 schaaltje pepernoten: 

  • 120 gram havermeel
  • 35 gram palmsuiker
  • 25-30 milliliter water
  • 20 gram kokosolie (te vervangen door roomboter indien geen koemelkallergie)
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snufje zout

Zelfgebakken smaken ze echt veeeeeel lekkerder (raar woord eigenlijk, ‘lekkerder’). Bijkomend voordeel: je huis gaat naar Sinterklaasgezelligheid ruiken. Bijkomend nadeel: het schaaltje is zo leeg. Wellicht handig om het recept te verdriedubbelen als er meerdere kapers op de kust zijn.

Ik heb het deeg gisteravond gemaakt en een nachtje in de koelkast laten rusten: zo trekken de speculaaskruiden goed in het deeg. Als je echt niet kunt wachten, mag je ze natuurlijk ook meteen afbakken!

Hoe ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng in een kom alle droge ingrediënten (meel, suiker, kruiden, bakpoeder, zout). Smelt de kokosolie en voeg het aan de droge ingrediënten toe. Giet nu scheutje voor scheutje het water erbij tot je een samenhangend en kneedbaar deeg krijgt. Je wil niet teveel toevoegen, dan blijft alles aan je handen plakken.

Als je het deeg een paar uur (of de hele nacht) in de koelkast bewaart, moet je het weer op kamertemperatuur laten komen voordat je begint met het rollen van de pepernoten.

Rol kleine, ietwat platte balletjes van het deeg: maak ze hooguit 1 centimeter groot. Spreid ze uit over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats het geheel voor 15-20 minuten in de oven. Houd ze de laatste vijf minuten even goed in de gaten.

De pepernoten zijn nog niet echt knapperig als ze net uit de oven komen, maar als je ze laat afkoelen komt dit helemaal goed. Eet smakelijk!

pepernoten

P.S. Ik maal zelf havermeel van havervlokken!
P.P.S. Zoals je ziet, let ik niet altijd even goed op of alle vlokken wel goed zijn vermalen.

Advertisements