Risotto met romige bloemkoolsaus

Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van bloemkool, maar gisteren kwam ik erachter dat de groente kan dienen als de basis van een romige, vullende saus. Hoezee, smaakvolle groentepuree! 

Wat heb je nodig voor +/- 4 personen: 

  • 500 milliliter water + 1 groentebouillonblokje*
  • 1 kleine krop bloemkool (+/- 380 gram)
  • 350 gram kipfilet (voor de vega’s: paddenstoelen smaken hier lekker bij)
  • 200 milliliter plantaardige melk
  • 180 gram quinoa (ongekookt afgewogen)
  • 150 gram geraspte (geiten)kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 handvol kruiden zoals bijvoorbeeld rozemarijn, basilicum, peterselie enz.

Risotto, voor mij het ultieme ‘feel-good-food’. Glas rode wijn erbij, flink wat kaas eroverheen en het weekend kan van start gaan. Ik moet eerlijk bekennen dat de fles wijn tijdens het koken al open werd gemaakt: ik hoop dat ik alles nog goed uit kan leggen.

*Ik vond suikervrije bouillonblokjes bij Ekoplaza, maar meerdere natuurwinkels zullen wel iets in het assortiment hebben. Zelf maken kan ook (klik).

Hoe ga je te werk:
Snijd de bloemkool in kleine stukjes. Breng het water met het bouillonblokje aan de kook en roer af en toe totdat het blokje is opgelost. Voeg de bloemkoolstukjes toe en kook 10-15 minuten, totdat de roosjes zacht zijn geworden. Ondertussen kun je de quinoa koken zoals op de verpakking staat aangegeven.

Schep de bloemkoolstukjes eruit, en stop ze samen met de knoflookteentjes en de melk in een blender. Pureer tot het een gladde, romige saus is geworden.

Snijd de kip in kleine stukjes en bak ze in  een grote pan bijna gaar. Voeg de gekookte quinoa en de bloemkoolsaus toe, en schep nog een paar eetlepels bouillon erbij. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes inkoken. Voeg tijdens de laatste vijf minuten verse kruiden naar keuze toe: ik gebruikte rozemarijn en dat was erg lekker in combinatie met de knoflook! Roer nu ook de geitenkaas door het geheel: als het goed is, heb je nu een dikke, kazige, smaakvolle risotto gemaakt. Eet smakelijk!

Risotto

Advertisements