Zelf Nutella maken

Als kind zijnde vond ik niets leuker dan een nieuwe pot Nutella openmaken, om vervolgens als eerste mijn mes in de maagdelijke chocola te steken. Ik heb nu zelf nootvrije Nutella gemaakt!

Wat heb je nodig voor een pot ‘Nutella’: 

  • 280 gram zonnebloempitten
  • 100 milliliter plantaardige melk
  • 50 milliliter honing (kan minder, ik vond het best zoet)
  • 20 gram ongezoete cacaopoeder
  • 1 snufje zout

Het is best wel een rotklus om zelf zonnebloempasta te maken, dus bij deze geef ik je toestemming om een kant-en-klare pot te kopen. Zelf maken is overigens uiteindelijk wel een stuk bevredigender. Denk ik.

(ben je trouwens niet zo gek op honing? Je kunt ook geweekte dadels toevoegen: heb je waarschijnlijk wel iets meer melk nodig).

Hoe ga je te werk:
Als je het aandurft om zelf de zonnebloempasta te maken: rooster de pitten op een hoog vuurtje (blijf husselen, ik herhaal: blijf husselen) tot ze goudbruin zien. Laat ze een paar minuten afkoelen voordat je ze in de blender/keukenmachine schept.

Vermaal ze tot de olie loskomt en er een dikke zonnebloempasta ontstaat: je zult af en toe (lees: vaak) de boel naar beneden moeten schrapen. Op andere blogs lees ik dat het 2-3 minuten duurt, maar dat zijn leugens. Leugens, zeg ik je: het duurt minstens 10-15 minuten. En dat is als je geluk hebt.

Voeg de overige ingrediënten toe en mix net zolang totdat het een smeerbare, egale chocopasta is geworden. Als je keukenmachine nog verrotter is dan de mijne, is het eventueel nodig om een scheutje extra melk toe te voegen. Smeer de ‘Nutella’ uit over een broodje, rijstwafel, cracker, of iets anders en eet smakelijk!

chocopasta

Advertisements