Chocoladetaart met verrassing

Soms moet je gewoon wat risico nemen in je leven. Of het nu gaat om ontslag nemen, jezelf een hanenkam aanmeten, of een chocoladetaart bakken met quinoa en bonen. 

Wat heb je nodig voor de chocoladetaart: 

  • 265 gram gekookte zwarte bonen (kan ook uit blik: let er wel even op dat er dan geen tarwe of suiker aan toegevoegd zit)
  • 200 gram gekookte quinoa (afgewogen na het koken)
  • 200 milliliter honing
  • 90 gram kokosolie (zes flinke eetlepels)
  • 45 gram ongezoete cacao
  • 3 gram (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 snufje zeezout
  • 1 eetlepel arrowroot (= bindmiddel, kijk even wat je thuis hebt staan)

wat heb je nodig voor de tussenlaag (optioneel): 

  • 400 gram kokoscrème of kokosolie
  • 50 gram ongezoete cacao
  • 1 a 2 eetlepels honing

Misschien heb je wel eens gehoord van brownies of chocoladetaarten gemaakt van bonen: dit was oorspronkelijk mijn bedoeling. Bleek dat ik niet genoeg voorgekookte bonen had, en dat het te laat was om nog andere bonen in de week te leggen. Gevalletje falende planning. En dus heb ik op goed geluk de boel maar aangevuld met gekookte quinoa. Niks tegen de visite zeggen!

Hoe ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Stop de bonen, de quinoa, het zeezout en 3 van de eieren in de blender en pulseer tot het een egale massa is geworden. Sommige blenders hebben hier wat moeite mee (de mijne in ieder geval wel): ik voegde nog 50 milliliter water toe om het proces wat op gang te helpen, maar dit zal niet bij iedereen nodig zijn.

Schep in een kom de cacao en het bakpoeder door elkaar.

Met een handmixer klop je de honing en de kokosolie los. Voeg de twee resterende eieren een voor een toe: mix na ieder ei weer even tot het een mooi geheel is.

Schep het bonen-quinoamengsel bij het honingkokosolie-eimengsel en mix ook dit weer tot een mooi geheel. Roer als laatste het cacao-bakpoedermengsel door je .. eh.. smurrie. Hier kwam ik tot de conclusie dat mijn beslag ietwat waterig was: ik roerde daarom een lepel arrowroot erdoor.

Vet je bakvorm goed in (of gebruik bakpapier) en schep het beslag erin. Plaats het geheel voor 40-45 minuten in de oven.

taart

Maar wacht, er is meer! Ik maakte namelijk nog een tussenlaag. Smelt de kokoscrème en roer de cacao en de honing erdoor. Pak een heulll erg scherp mes, snijd de taart doormidden (hier moet je echt stalen zenuwen en een vaste hand voor hebben) en schep de vulling op de onderste helft van de taart. Bovenste helft weer erop en voilà! (Je kunt natuurlijk ook het recept x2 of :2 doen, twee aparte taarten bakken en deze vervolgens op elkaar stapelen).

Smakelijk eten!

Advertisements